СТАТТІ ТА ПУБЛІКАЦІЇ

Нашуміле питання «чи потрібен дозвіл податкової на покупку нерухомості?»

 

image4Даний пост, я б хотіла опублікувати для людей, які були введені в оману за допомогою ЗМІ. Ще до набуття чинності новим Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України українські ЗМІ активно почали голосити про необхідність отримання письмової згоди податкових органів при укладенні договорів купівлі-продажу, застави (відчуження) нерухомого та рухомого майна. Дана новина миттю облетіла Україну, мені неодноразово телефонували знайомі з метою уточнити дану інформацію. Запевняю Вас, що отримання дозволу податкової для посвідчення правочинів відчуження абсолютно не потрібно.

Так 6 березня 2012 року Міністерство юстиції України опублікувало своє Роз’яснення стосовно даного нашумілого питання, в якому дуже чітко, безапеляційно спростовується вищевказане. Згідно з  даним Роз’ясненням,  неточна інформація – лише наслідок розбіжності в електронному та друкованому варіанті тексту документу (Порядку вчинення нотаріальних дій), яке було відкориговане. Нижче наведена цитата з Роз’яснення:

«22.02.2012 року Мін’юст України видав Наказ № 296 про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Вищевказаний порядок не несе в собі ніяких змін щодо укладення договорів відчуження, іпотеки нерухомого / рухомого майна, а стосується лише нотаріусів та порядку здійснення останніми нотаріальних дій …

Редакційна правка у підпункті 2.2 пункту 2 Глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій  свідчить:

При передачі вищевказаного нормативно-правового акта з метою включення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів Мін’юстом України було виявлено розбіжність в тексті підпункту 2.2 пункту 2 глави 2 розділу II Порядку. У зв’язку з цим Мін’юстом України було вжито заходів по приведенню у відповідність вмісту цього пункту на паперових та електронних носіях, так як це передбачено підпунктами 6.4.1, 6.4.2 пункту 6 Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації … »
Автор: Черноволова Елена