СТАТТІ ТА ПУБЛІКАЦІЇ

Порядок переведення дачних будинків у житлові

Постанова КМУ №321 від 29 квітня 2015 про порядок переведення дачних та садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, в житлові, закріплює безкоштовний механізм переведення за рішенням органу місцевого самоврядування.

Для переведення дачного будинку в житловий, власнику необхідно подати заяву, згоду співвласників (при наявності таких), правовстановлюючий документ на будинок та звіт про проведення техогляду на відповідність державним будівельним нормам.

Плюс житлового будинку полягає в тому, що в ньому можна прописати себе і своїх рідних.

Визначати долю будинку (дачного) тепер буде сільрада. Місяць потому уповноважений орган приймає рішення про переведення дачного будинку в житловий.

Проте в даному порядку ні слова не сказано про цільове призначення землі – адже під дачними будинками земля для садівництва, а під житловими будинками – для житлової забудови, що є питанням, адже продати даний будинок можна буде при відповідності земельної ділянки цільовому призначенню. А цільове призначення земельної ділянки – важливе питання, адже якщо не змінювати, то після реєстрації права власності на житловий будинок його власник автоматично стає порушником земельного законодавства, використовуючи ділянку, призначену для ведення дачного будівництва або для садівництва, не за призначенням.

Рішення про переведення дачного будинку в житловий є підставою для фіксації в держреєстрі майнових прав на нерухоме майно.
Автор: Черноволова Елена