СТАТТІ ТА ПУБЛІКАЦІЇ

Заява про виїзд дитини закордон

У цій статті розглянемо особливості перетину кордону малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (14-18 років) осіб.

Згідно з п. 4-5 Постанови № 57 від 27 січня 1995 року  Про затвердження Правил перетинання  державного кордону громадянами України  виїзд з України громадян,  які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, здійснюється за  нотаріально  посвідченою  згодою  другого з батьків (або обох) із зазначенням у ній  держави  прямування  та  відповідного  часового проміжку   перебування  у  цій  державі.  Якщо потрібна згода від обох батьків, вони можуть зробити її разом, якщо прийшли до одного нотаріуса, або окремо один від одного у різних місцях.

Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків дитина може виїхати:

– якщо другий  з   батьків   є   іноземцем   або   особою   без громадянства,  що  підтверджується  записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

– якщо у паспорті громадянина України для виїзду за  кордон,  з яким перетинає   державний  кордон  громадянин,  який  не  досяг 16-річного віку,  або  проїзному  документі  дитини  є  запис  про вибуття  на  постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у  дипломатичному  представництві або консульській установі України за кордоном;

– у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про  позбавлення  батьківських  прав  другого  з батьків; рішення суду   про   визнання   другого  з  батьків  безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду  про  надання  дозволу  на   виїзд   з   України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;   довідки про народження дитини,  виданої  відділом  реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно  до  частини  першої  статті  135  Сімейного кодексу України  (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Згідно п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

У разі потреби самостійного виїзду за кордон дитини батьками оформлюється заява на проїзний документ (паспорт). Проїзний документ оформлюється на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.

Питанням, яке найчастіше викликає деякі непорозуміння між клієнтами-батьками та  нотаріусом, це часовий проміжок перебування за кордоном та перелік країн. Тобто існує практика багаторазового використання цієї заяви-згоди, але це неправильно, на кожну поїздку необхідно робити нову заяву и часовий проміжок, вказаний в заяві, не може перевищувати термін перебування в іншій державі без реєстрації, а це в середньому 90 днів, тому  Заяви на виїзд  дитини не можуть бути оформлені на  більший термін.

viezd_2
Автор: Черноволова Елена