СТАТТІ ТА ПУБЛІКАЦІЇ

Хто може скористатися послугами нотаріуса з Києва?

У цій статті мова піде про місце вчинення нотаріальних дій, зокрема про те, які послуги може надавати нотаріус в Києві в межах Київського міського нотаріального округу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нотаріальні послуги надаються київським нотаріусом в приміщенні, яке є його робочим місцем, у виняткових випадках такі нотаріальні дії можуть здійснюватися  за межами нотаріального офісу, але в межах нотаріального округу, в якому він зареєстрований (якщо мова йде про нотаріуса в Києві, то це буде Київський міський нотаріальний округ). Нотаріус не вправі надавати послуги за межами свого нотаріального округу. Отже, варто чітко запам’ятати, що нотаріус у Києві не може здійснити виїзд, наприклад, в Вишгород, Бровари, Обухів, хоча по територіальним мірками це не так вже далеко і клієнти неодноразово звертаються до нотаріуса з Києва з такими проханнями.

Посвідчення угод купівлі-продажу нерухомого майна, а також рухомого майна такого як транспортні засоби, здійснюється або за місцезнаходженням (реєстрації) такого майна, або ж за місцезнаходженням (реєстрації) однієї зі сторін угоди. Таким чином, звертаючись до нотаріуса в Києві за даною послугою, продавець або покупець повинні мати київську прописку, або ж предмет угоди повинен бути зареєстрований у Києві. Аналогічна ситуація складається і зі свідоцтвом про право на спадщину, яке видається за місцем відкриття спадщини.

Видача свідоцтва про придбання майна з публічних торгів можлива лише нотаріусом за місцезнаходженням такого майна і ніяким чином не прив’язана до реєстрації особи, яка покупає майно з аукціону. Звичайно ж киянину, який покупає таким чином апартаменти в Одесі простіше звернутися за даною послугою до нотаріуса в Києві, але необхідно чітко розуміти, що видати свідоцтво про придбання апартаментів в Одесі може лише нотаріус міста Одеси.

Спектр нотаріальних послуг, які можуть надаватися нотаріусом, дуже широкий, проте є випадки, коли нотаріальні дії повинні здійснюватися лише строго визначеним законодавством нотаріусом і з цим необхідно рахуватися.
Автор: Черноволова Елена